Byta däck i en hast eller i lugn och ro

Byta däck kan vara en enkel sak men det är inte allt för sällan som det ger upphov till ett och annat ursinnigt vredesutbrott när en ovan tar sig an uppgiften.

Att byta däck kan vara den enklaste saken i världen. För den som är van och har rätt verktyg, vill säga. Då är det bara att hissa upp bilen och dra loss muttrarna. Sedan lossar du däcken och sätter på de nya. Skruvar åt alla muttrar och så är det första däcket bytt och klart.

Du kan nu genast ge dig på att byta nästa däck. När det flyter på är snart alla däcken bytta och klara. Är de så att du ska byta däck och samtidigt tänker använda samma fälgar tar det lite längre tid. Då måste ju däcken tas av fälgen innan du sätter dit de nya.

Byta däck själv eller på verkstad?

För den ovane är det emellertid ett mycket svårare uppdrag än vad man kan föreställa sig att byta däck. Hur ska du ens veta var du ska börja? Vad är en mutterdragare? Hur använder man den? Ska alla muttrar lossas samtidigt på alla däck? Eller ska det göras i en speciell ordning?

Frågorna kan vara hur många som helst. Du kommer säkert klia dig i huvudet mer än en gång. Men det går alltid att få hjälp. En verkstad brukar kunna hjälpa till med att ta av och sätta på däck. Boka en tid och gör det lätt för dig.

6 Jul 2022