Örebro – stadsdelar med olika ansikten

Staden Örebro har något för alla. Oavsett vilken ålder du befinner dig i, vilket kön du har eller hur dina intressen ser ut så kommer du att hitta det du söker i staden. En naturlig fråga som dyker upp är var man ska bosätta sig; finns det något område som på ett annat sätt tilltalar och som erbjuder något unikt?

Det man ska veta gällande detta är att Örebro är en tillräckligt stor stad för att kunna ha olika karaktär beroende på i vilket område eller stadsdel man befinner sig. En skön lunk och en harmonisk stämning i ena delen av staden byts ut mot en pulserande stämning ju närmare centrum man kommer – precis som det ska vara.

Staden är under kraftig utveckling och kommer i framtiden att – om kommunens prognoser stämmer – ha ökat sitt invånarantal med närmare 20.000 inom det de kommande tio åren. En spännande resa, med många utmaningar och där det bara är att lösa en biljett för dig som vill hänga med.

Stadsdelar och dess karaktär i Örebro

Vi tänkte här gå igenom Örebro – från norr till söder – och peka på vad du får i varje väderstreck. Kort och gott; vad gillar du och vad eftersöker du i ditt liv?

Norra delen. Först och främst så kommer du att lägga märke till stadens riktmärke här i de norra delarna. Svampen – vattentornet – sticker upp som ett vackert, skyddande paraply över Örebros norra sida. Värt ett besök och inte bara för utsikten (som är magnifik) – här serveras även god mat och dryck. I norr blir även Hjälmaren ett självklart inslag för de boende: promenader, bad, motion och skridskoåkning vintertid är några av de aktiviteter som denna Sveriges fjärde största sjö bjuder på.

Södra delen: I södra delarna kommer du att känna en känsla av landsbygd – men du kommer ändå att uppleva att du är i närheten av en stad. Här hittar du golfbanan, fina promenader och det äventyrsbad som många turister ser som en självklarhet vid ett stopp i staden. Även teatrar, ridskola och tennis samt badminton finns här. Ett eldorado för barnfamiljer!

Västra delen: Här hittar du Karlslundsområdet; ett område där du verkligen bara kan vara. Ridsport, en underbar natur, bad och lek samt fantastiska promenader finns här. Ett område att längta till och som du säkerligen kommer att göra till en återkommande utflykt om du flyttar till staden.

Östra delen: Studenternas paradis – men en stadsdel som utöver Universitet även ger dig fina möjligheter till att utöva- eller titta på idrott. Här finns den vackra stadsparken – utsedd till Sveriges vackraste park 2004! - och friluftsmuseet Wadköping som är lite av ett måste att besöka. Ta med boken Markurells i Wadköping och ta del av ett stycke svensk litteraturhistoria signerad Hjalmar Bergman.

Centrum: Shopping, underbara restauranger, mysiga caféer, inbjudande arkitektur och fantastiska nattklubbar är alla ingredienser i den underbara gryta som Örebro Centrum är. Ta en promenad längs Svartån och förälska dig i en stad som har det mesta.